SUCEAVA:

 

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, tineret și

educație pentru viață, vă invită și în acest an să participați la Marșul pentru Viață, demers care se află la cea de a XV-a ediție în județul nostru, fiind cel mai important eveniment al Lunii pentru viață.

Acest proiect, care se va desfășura în toate cele cinci protopopiate ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, va avea loc în municipiile Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, în ziua de duminică, 24 Martie 2024, începând cu ora 16:00.

Marșul va fi organizat pe o rută identificată în prealabil de către organizatori, beneficiind de toate acordurile ce se impun și respectând toate cerințele și indicațiile reprezentanților primăriei și ai autorităților locale.

Între partenerii acestui proiect se numără parohiile din cuprinsul protopopiatelor, școlile arondate acestor parohii, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – filiala Suceava, Asociația Tinerilor Ortodocși SuceveniAsociațiaBucovina ProfundăAsociația ProVita – filiala Suceava, Centrele de Tineret EcclesiaAsociația Anastasie CrimcaAsociația Părinți pentru Ora de Religie – filiala Suceava, precum și alte instituții publice și private.

În municipiul

Suceava, Marșul pentru viață va debuta în curtea Bisericii Sfântul Dumitru, la fel ca și în anii anteriori, punctul de sosire al alaiului ProViață fiind Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, unde vor avea loc câteva alocuțiuni, expuneri și ateliere cu tematică ProVita.

Marșul pentru viață se desfășoară anual atât la nivel național, cât și internațional, urmărind conștientizarea stării de fapt a deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a le sprijini pe mamele aflate în criză de sarcină, pentru ca acestea să fie încurajate și ajutate să-și poată naște copiii în siguranță.

Marșul pentru viață semnalează o problemă majoră din societatea actuală, aceea a egalității de șanse a femeilor însărcinate, aflate în diferite situații dificile, dar și aceea a egalității de șanse a copiilor nenăscuți.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUCEAVA 2023

 

Duminică, 26 martie 2023, ora 12.00

Punct de plecare: Biserica Sfântul Dumitru Suceava ➡ Esplanada Casei de Cultură Suceava.

În perioada 1-31 martie se va desfășura Luna pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, care va culmina cu Marșul pentru viață 2023, organizat sâmbătă, 25 martie, în România și în Republica Moldova. În România, evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție națională.

Marșul este dedicat prețuirii și ocrotirii vieții copiilor, încă din momentul concepției. Scopul acestuia este creșterea gradului de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile care se confruntă cu greutăți în perioada sarcinii, pentru ca ele să-și poată naște copiii cu încredere și în siguranță.

Marșul pentru viață a fost organizat pentru prima dată acum 50 de ani în SUA. Apoi, de-a lungul timpului, au avut loc marșuri pentru viață în majoritatea statelor din Europa și din America.

Marșul pentru viață – neîntrerupt de o jumătate de secol

În 20 ianuarie 2023, la Washington a avut loc cea de a 50-a ediție a Marșului pentru viață, la care au participat circa 100.000 de adolescenți, de tineri și de adulți pro-viață.

În discursul său, Lynn Fitch, cea care a câștigat anul trecut cazul în care Curtea Supremă a SUA a redat statelor americane dreptul de a avea propria legislație a avortului, a ținut să sublinieze că misiunea Marșului pentru viață nu se încheie. Da, primul Marș pentru viață a fost organizat în 22 ianuarie 1974, după ce, în 22 ianuarie 1973, Curtea Supremă a obligat toate statele SUA să legalizeze avortul la cerere prin decizia Roe vs. Wade. Dar anularea acestei decizii în 2022 nu înseamnă că Marșul pentru viață nu mai are rost – explică Lynn Fitch. Cuvintele ei arată că binele se clădește treptat și creează un viitor pro-viață:

„Viața rămâne fragilă și respectarea demnității umane rămâne doar o aspirație. În noua epocă ce se deschide, ne revine sarcina să păstrăm hotărârea și speranța care v-au făcut să ieșiți în stradă timp de 50 de ani.

Folosiți-le pentru a face schimbări!

Folosiți-le pentru a face schimbări în favoarea femeilor și a copiilor!

Folosiți-le pentru a sprijini femeile când sunt însărcinate, când își întemeiază o familie!

Folosiți-le pentru a face mai accesibile serviciile de îngrijire a copilului!

Folosiți-le pentru a promova programul de lucru flexibil pentru mame, folosiți-le pentru a oferi sprijin financiar copiilor și a-i face pe tați responsabili în mod egal cu mamele, pentru copiii lor!

Folosiți-le pentru a le oferi educație și resurse de îmbunătățire a vieții femeilor și folosiți-le pentru a îmbunătăți sistemul de adopție și de plasament care uneori eșuează în protejarea copiilor noștri!

Speranța și hotărârea din momentul prezent sunt două pietre de temelie pentru un viitor care celebrează viața, de aceea în 2023 tema Marșului pentru viață din România și din Republica Moldova va fi „Viitorul este pro-viață”.

Această temă își propune să stimuleze conștientizarea și implicarea participanților și a societății în construirea unui viitor pro-viață – acel viitor în care fiecare femeie însărcinată aflată în dificultate va fi sprijinită pentru a-și naște copilul și în care viața fiecărui copil născut și nenăscut va fi valorizată la demnitatea ei deplină, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate, indiferent dacă e băiat sau fată.

O societate care nu își ocrotește copiii și nu se îngrijește de viitor nu va avea viitor.

Ne adresăm tuturor oamenilor, de aceea demersul nostru este apolitic, neconfesional, nu militează pentru interzicerea avortului și nu susține nicio formă de ostracizare a femeilor.